Takaisin GT-Sivulle

Esimerkki koodauksesta


Tässä esimerkissä kortin voi ymmärtää kirjaimellisesti muistiinpanokortiksi tai metaforaksi. Analysoidessani asiakkaiden näkemyksiä tai käsityksiä muotisalongissa asioimisesta ja ainutkertaista vaatteista, joita he teettivät siellä, keräsin katkelmia haastatteluista käsitteellisen otsikon alle. (Data oli suomeksi, mutta kirjoitin englanniksi. Siitä syystä Collaboration ja Co-operation.) Paras mahdollinen käsitteellinen ilmaus, tässä tapauksessa sana tai sanapari, ei välttämättä kirkastu kerralla. Siksi ehdolla voi olla alkuun useitakin ilmauksia. Tässä tutkimuksessa lopputekstiin jäi Collaboration.

Ylemmässä koodauskortissa Collaboration otsikon alla on merkinttä ->Congeniality. Tämä osoittaa sitä, että alunperin yhteistyötä ilmaiseviksi koodatut lausahdukset joutuvatkin myöhemmin toiseen paikkaan, toisen käsitteen alle. Kun vertailin ilmaisuja, tulkitsin, että jotkin niistä kertoivat yhteistyöstä, toiset hengenheimolaisuudesta tai sukulaissieluisuudesta (congeniality) muotitaiteilijan ja asiakkaan välillä. Juuri tällaista vertailua ja käsitteellistä jäsentämistä Glaser ja Strauss tarkoittivat – ainakin minun tulkinnan mukaan – sanoessaan, että GT on vertailevan analysoinnin yleinen menetelmä.

Toisen kortin otsikko on Ehdotuksia (”keksintöjä”). Siihen keräsin sellaisia ilmauksia, jotka tulivat tutkimusprosessin aikana mieleeni ja joiden ajattelin sopivan ylemmän tason käsitteiksi, toisin sanoen aksiaalista koodaamista varten eli yhdistämään pienempiä käsitteitä kimpuiksi. Osa näistä keksinnöistä meni roskikseen, osa tuli lopulliseen tutkimusraporttiin. Joka tapauksessa oli hyvä, että jotain oli jo ehdolla. Sanat eivät tule mieleen juuri sillä hetkellä, kun niitä tarvitsisi, jos tutkimusta edes yrittäisi toteuttaa jotenkin lineaarisena prosessina. Tämä prosessi ainakin oli kaikkea muuta kuin lineaarinen.

Todettakoon niille, jotka mahdollisesti analysoivat omaa aineistoaan tietokoneavusteisella laadullisen aineiston analyysiohjelmalla, Atlas-ti ei ainakaan tunne tätä ”korttiajatusta”, mutta koodaaminen, vertaaminen ja vastaavanlainen älyväläysten tallessa pitäminen tulevat vastaan sielläkin.

Takaisin GT-Sivulle