Ritva Koskennurmi-Sivonen
Etusivulle

Stroganoff

Ritvan muunnelma vanhasta Valion ohjeesta

500 g naudan/raavaan mureaa paahtopaistia
voita
sipulia
mustaa pippuria
2 dl vettä
2 tlk sinappia
1 pieni purkki tomaattipuretta
1 purkki smetanaa
2-3 suolakurkkua

Varoitus: Älä korvaa tomaattipuretta ketsupilla. Älä korvaa suolakurkkuja maustekurkuilla. Sinapin voi jättää pois.

– Silppua sipuli hienoksi. Ruskista kevyesti voissa paistinpannussa ja siirrä pataan. Huuhdo pannu aivan pienellä vesitilkalla ja lisää sekin pataan.
– Paloittele paisti kuutioiksi (n. 3 cm kanttiinsa). Ruskista lihat sopivissa erissä voissa. Siirrä pataan. Huuhdo pannu ja lisää huuhteluvesi pataan. Jne. Vettä ei kuitenkaan saisi kertyä pataan enempää, kuin että lihat juuri ja juuri ovat nesteessä.
– Lisää pataan tomaattipure, sinappi ja pippuria.
– Anna hautua pienellä lämmöllä kannen alla 1–2 t lihan mureudesta riippuen. Tarkista välillä, etteivät lihat pääse kuivumaan. Haudutus on turvallisempaa, jos käytät padan sijaan höyrykattilan yläosaa.
– Leikkaa suolakurkut sopiviksi palasiksi (n. 2 cm). Ne voi lisätä lihojen joukkoon haudutuksen aikana tai tarjota erillisenä. Jos suolakurkut ovat mukana haudutuksessa, muuta suolaa ei tarvitse käyttää ollenkaan.
– Lisää smetana vähän ennen tarjoilua. Sen pitää kuumentua, mutta sitä ei hauduteta. Yksi purkillinen voi olla vähän likaa tähän annokseen. Lisää vähitellen ja maun mukaan.
– Jos teet suuren erän stroganoffia kerrallaan, voit pakastaa osan ilman smetanaa. Lisää smetana pakasteesta otettuun erään vasta kuumennusvaiheessa.
– Tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa.

Ritva Koskennurmi-Sivonen
Etusivulle