Pohja on muunnelma vanhasta kirjasta Ranskalaisen keittiön salaisuudet, jossa on yhteinen ohje erilaisille avoimille, suolaisille piirakoille (quiches).
3,5 dl vehnäjauhoja
6 rkl voita + 2 rkl (rypsi)öljyä (yht n. 90 g)
3,5 rkl kylmää vettä
Nypi käsin tai vaivaa taikinakoukuilla jauhot ja rasva tasaiseksi seokseksi.
Lisää kylmä vesi, joka kiinteyttää taikinan. Kaulitse
levyksi tai painele taikina käsin tasaisesti vuokaan. (Suorakaiteen muotoinen
Teema-vuoka on sopivan kokoinen. Tai sitten pyöreä vuoka, jonka halkaisija
on 26–30 cm.)
Esipaista pelkkää taikinaa n. 10 min. ilman täytettä. Uunin
lämpö n. 200 C.
Silppua esipaistetun taikinan päälle 200 g savuporoa (esim. yksi pakattu Lapin lihan tai Kotivaran leikkeleannos). Lisäksi voi silputa ruohosipulia ja persiljaa, mutta ne eivät ole välttämättömiä. Ripottele päälle 200 g (pussillinen) emmentalraastetta. Sekoita sauvasekoittimella purkillinen rasvatonta tai vähärasvaista raejuustoa ja 2 dl kermaa tai maitoa tai niiden sekoitusta ja 2–3 kananmunaa koosta riippuen. Jos haluat voit lisätä pippuria mutta ei missään tapauksessa suolaa. Poro on jo suolaista. Kaada seos tasaisesti kaiken muun päälle.
Uunin lämpö (175–)200 C
Paista uunin keskiosassa 25–30 min. eli kunnes piirakka on kohonnut ja
pinta ruskistunut. Tämä vaihtelee vähän mm. juustolaadusta
riippuen, joten paistumista kannattaa seurata jo ennen kuin aika on täysi.
Tällainen piirakka kannattaa paistaa vasta kun vieraat ovat paikalla tai varmasti lähellä tulossa. Periaate on: Vieraat odottavat quicheä; quiche ei odota vieraita (vaan lässähtää).