Raparperipiirakka

150 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
4 isoa tai 5-6 pientä raparperia
1–1,5 dl hyytelösokeria

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
Lisää muna ja jatka vatkaamista.
Sekoita leivinjauhe hyvin vehnäjauhoihin ja lisää vähitellen kulhoon.
Levitä taikina vuokaan (Suorakaiteen muotoinen Teema-vuoka on sopivan kokoinen. Tai sitten pyöreä vuoka, jonka halkaisija on 26–30 cm.)

Pilko raparperit päälle.
Raparperien päälle vähän sokeria.

Uunin lämpö 175–200 C
Paista uunin keskiosassa 35–40 min.

Kun piirakka on vähän jäähtynyt (ei tarvitse olla ihan kylmä) levitä lusikalla kiille päälle hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaan.
(Olen käyttänyt vähän vähemmän nestettä, siis vettä tai raparperimehua, 1 dl hyytelösokeria + 1,5 dl nestettä.)
Tarkkaile hyytymisen alkamista. Se alkaa nopeammin kuin liivatehyytelöllä. Kun hyytyminen on alkanut, lirun voi levittää.

Tämä on alunperin jauhopussin kyljessä ollut mustikkapiirakan ohje. Mustikkapiirakkataikinan jauhoihin lisätään vielä 1 tl jauhettua kanelia. Mustikoita päälle 5 dl + vähän sokeria.

Hyvä valmis vaniljakastike on muovipullossa oleva Valion Vanilla. Sitä ei tarvitse vatkata. Ei tarvitse käyttää kerralla, kun pullon voi sulkea. Ei silti kestä kovin monta päivää jääkaapissa, kun pullo kerran on avattu.
Vielä parempi kyytipoika on maustamaton Lindahlsin Turkisk Yoghurt. Se ei ole makeaa, kuten Vanilla, eikä myöskään hapanta vaan sopivan pehmeää.