Kukkakaaligratiini

Keskikokoinen kukkakaali (noin 1 kg)
2 dl kuohukermaa
150 gr punaista emmentalraastetta (Valin pieni pussi tai avstaava)
1 tl Herbamare-yrttisuolaa
1 tl kirveliä
2 rkl tilliä

Korkeareunainen vuoka: esim. 20x27 cm tai pyöreä halkaisijaltaan 20+cm. On tärkeää, että vuoka on sellainen, joka on tarkoitettu laatikkoruokiin eikä esim. piikakkavuoan tyyppinen. Kerma nimittäin kuohuu paistamisen aikana ja tulee helposti yli matalan reunan.

Pilko kukkakaali ”tupsuiksi” vuokaan mahdollisimman tasaisesti. Pilko ”tupsujen” väleihin keskiosa, ei kuitenkaan ihan kantaan saakka. Sirottele päälle herbamarea enintään 1 tl tai maun mukaan, 1 tl kuivattua kirveliä ja 2 rkl hienoksi silputtua tuoretta tilliä. Tilli voi hyvin olla myös pakastettua tai kuivattua, jotka ovat tiiviimpiä kuin tuore tilli, joten alle 2 rkl riittää. Kaada kuohukerma päälle tasaisesti. Peitä paistos tasaisesti juustoraasteella.

Paista uunin keskiosassa 200-225 asteessa. Tarkista kypsyys ja kaunis rusketus 30 min. kuluttua. Tarvittaessa jatka paistamista vielä 10 min.

Kukkakaaligratiini on parhaimmillaan, kun se on vähän ”al dente” eli liian kypsää, mutta kuitenkin kauniin ruskeaa päältä. Se on maukasta kasvisruokaa sellaisenaan mutta sopii hyvin myös kerä ruuaksi esim. uusien perunoiden voin ja tillin kanssa. Kokeile sitä myös lisukkeena erilaisissa pääruokayhdistelmissä.

Jos pelkäät rasvaa, käytä kevytkermaa tai korvaa osa kermasta maidolla. Maku kyllä kärsii siitä jonkin verran.